DOMOVI ZA STARE POD POSEBNIM NADZOROM INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Na današnjoj konferenciji za medije NKT za zarazne bolesti, na kojoj su govorili dr Senad Begić i dr Aleksandar Kujović, predstavnike medija interesovalo je da li je korona virus zabilježen u nekom od domova za stare.
,,Domovi za stare su, Institutu za javno zdravlje, institucije od posebnog interesa i od posebne važnosti i tu, kao i u mnogim situacijama do sada, mi učimo iz iskustva drugih. Zbog toga su za sve domove za stare predložene posebne mjere koje su mnogo strožije od onih za zdravstvene ustanove i te mjere se odnose, kako na štićenike domova, tako i na sve zaposlene. Dakle, cilj nam je da infekciju novim korona virusom držimo što dalje od domova za stare jer korona virus toj populaciji čini najveću štetu. Svi su pod posebnim nadzorom lokalnih epidemioloških službi, a Institut za javno zdravlje sprovodi epidemiološki nadzor i potporu ustanovama za socijalno zbrinjavanje i ni u jednoj od ovih ustanova nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze, kako među zaposlenima, tako i među štićenicima", odgovorio je dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Predstavnike medija zanimalo je i da li će medicinskim radnicima domova za stare biti povećane zarade za 15 odsto, s obzirom na to da su zaposleni ovih ustanova u izolaciji sa korisnicima, a da je ostalim medicinskim radnicima uvećana zarada.
,,Ministarstvo rada i socijalnog staranja nadležno je za te ustanove, ne Ministarstvo zdravlja, i to nije pitanje za nas već za Vladu Crne Gore", rekao je dr Aleksandar Kujović, član Kriznog medicinskog štaba.