90444111 1436916023155231 3817768048270508032 o

 

 FB IMG 1663999456607

 

Posjete su omogućene svakim danom u periodu od 10:30 do 20:00 časova bez prethodne najave.


 

 

O Nama

Dom_starih_01_12_Dom starih 'Grabovac' Risan je do skoro bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica. Dom je osnovan rješenjem Vlade NR Crne Gore 1947. godine. Počeci organizovane zaštite starih, siromašnih i napuštenih ljudi su mnogo stariji , a na području primorskih gradova, potvrde o njihovom postojanju nalazimo već u srednjem vjeku, i to prevashodno kroz djelatnost crkve i drugih dobrotvornih organizacija. Preteča ovom Domu svakako je 'Zaklonište siromaha kotorskih' koje su 24. aprila 1901. godine u Dobroti, otvorile časne sestre , reda Svetog križa, a koje su na poziv kotorskog biskupa godinu dana ranije došle iz Djakova.Prihvatilište je zbrinjavalo ljude svih vjeroispovjesti a u početku je imalo 25 korisnika.Matične knjige, odnosno spiskove korisnika Zaklonista od 1930. godine do 1941. godine, ovjeravale su opštinske vlasti.Za vrijeme italijanske okupacije to je radila i njihova gradska uprava, iza čega se može pretpostaviti da je ono bilo ozvaničeno i vjerovatno dobijalo materijalnu potporu.

Petog aprila 1942. godine prihvatilište je preseljeno iz Dobrote u Donji Stoliv. Sedamnaestog decembra 1945. godine, Dom je iz Donjeg Stoliva preseljen na Prčanj u zgradu nekadašnjeg odmaralista beogradskog Drustva žena.Krajem marta 1946. godine u ovaj Dom preseljeno je 17 korisnika iz tadašnjeg prihvatilista na Cetinju. Osmog septembra 1947. godine 'Dom staraca' kako se tada i zvanično nazivao, preseljen je iz Prčanja u Perast.Nekoliko dana kasnije iz prihvatilišta u Nikšiću upućena su 23 korisnika, iz Berana 21, a 9. februara 1949. godine i 36 korisnika iz Risna (Rtac), čime je konačno Dom ustanovljen kao jedina ustanova koja se bavi institucionalnom zaštitom starih lica u Republici.  Dom_starih_04_12

Dom u Perastu radio je u dvije nepogodne zgrade, bez elementarnih uslova za život, sa spavaonicama od po desetak kreveta, sa iznemoglim, teško oboljelim i invalidnim korisnicima koji su poslije rata ostali bez svojih najbližih.Život u takvim uslovima u kojima se, kako zbog prostornih tako i kadrovskih razloga, nije mogla organizovati adekvatna zaštita, doprinosio je da se formira i negativna predstava o Domu ('sirotinjski dom').Tražeći adekvatnije rješavanje ovog problema na inicijativu Doma, preko nadležnih republičkih i saveznih organa obezbjedjeno je da se Fondacija 'Sue Ryder' iz Velike Britanije od 1967. do 1969. godine na sadašnjoj likaciji u Risnu podigne i opremi dva objekta (paviljoni 'A' i 'B' ) kapaciteta 100 ležaja, tako je Dom preseljen i otvoren u Risnu 6. juna 1969. godine.Uz veliku pomoć Fondacije 'Sue Ryder' 1972. godine podignut je i opremljen još jedan objekat (paviljon 'H'). Ovi objekti su većim djelom montažnog karaktera, od kojih je objekat 'H' sredstvima Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNHCR-a vrlo temeljno rekonstruisan i adaptiran i u njemu je izgradjena 41 stambena jedinica za vrlo komforan smještaj 50 do 60 korisnika. Objekat „B" (ženska hronična psihijatrija) - kapaciteta 50 ležajeva, srušen je 2007 godine. Objekata „A" (muška hronična psihijatrija) – kapaciteta 50 ležajeva, srušen je 2009 godine. Godine 1980. sredstvima Zajednice PIO Crne Gore izgradjen je kvalitetan objekat kapaciteta 96 ležaja koji je sredstvima Vlade Republike Crne Gore 1992. godine dogradjen za još 66 ležaja sa ukupnim kapacitetom 162 ležaja – objekat „G" .

Dom_starih_02_12  DANAS

Dom starih „Grabovac" sa sjedištem u Risnu postoji od 1947 godine kao državna institucija. Do 01.decembra 2010. godine, kada je otvoren JU Dom starih Bijelo Polje, bio je jedini državni dom u Crnoj Gori, koji danas ima 8000 m2 korisnog prostora. U domu je trenutno smješteno 317 korisnika svih kategorija, o kojima brinu 103 radnika. Struktura zaposlenih: pored jednog ljekara, 37 sestara, 4 njegovateljice, 3 fizioterapeuta, 1 socijalnog radnika, 1 psihologa, 1 radnog terapeuta, 1 okupacionog terapeuta, 1 koordinatora popodnevne smjene, 1 diplomiranog pravnika, 1 dipl.ekonomiste, tu su i službe tehničkog odžavanja, kuhinje, vešeraja, šnajderaja, frizeraja i ostalo pomoćno osoblje.

 

Dom pruža institucionalnu brigu:

starim licima
odraslim invalidnim licima
hronično – duševno oboljelim starim licima
osobama koje se nađu u stanju akutne socijalne potrebe.

 

Zbrinjavanje podrazumijeva:

kompletnu njegu i zdravstvenu zaštitu lica smještenih u domu,
kompletnu stručnu socijalnu i psihološku pomoć,
pravnu i savjetodavnu pomoć
pomoć u administrativno – finansijskim poslovima koje se tiču korisnika.

Korisnici Doma smješteni su u tri različita objekta:

„H" paviljon

Smještaj u ovoj jedinici je apartmanskog tipa i tenutno raspolaže sa 54 ležaja gdje su smještene osobe sa očuvanim psiho – fizičkim funkcijama. U centralnom vanjskom djelu objekta nalazi se dvorište povezano sa salom za rekreacione i izložbene programe.

„G" objekat

„G" objekat je 2008 podijeljen na dvije jedinice (G 1 + G 2) i trenutno raspolaže sa 171 ležajem. G1 jedinici pripadaju prizemlje, prvi međusprat i prvi sprat gdje su smještene osobe sa invaliditetom, pokretne hronično duševno oboljele osobe i osobe kojima je potreban pojačan nadzor, iz bilo kog razloga. G 2 jedinici pripadaju – drugi sprat, drugi međusprat, treći sprat i treći međusprat i tu su smještene pokretne osobe – gerijatrija i psiho-gerijatrija. U okviru „G" objekta nalazi se i prostorija za radno-okupacionu terapiju na trećem spratu.

paviljon_2013

„P" objekat

„P" objekat za palijativnu njegu koji je sagrađen krajem 2008 godine, na lokaciji nekadašnjeg „B" paviljona, useljen je tokom 2009 godine i ima 76 ležaja (I+II sprat). Od toga je 12 jednokrevetnih i 32 dvokrevetne sobe. U sklopu svake sobe nalazi se kupatilo sa prilagođenim inventarom (visoke WC šolje, rukohvati, tuš,...) kao i zaseban balkon. Zajedničke trpezarije se nalaze u centralnom djelu oba sprata i kroz rad na aktivitetu, većina osoba smještenih na ovom odjeljenju obroke dobija u trpezariji, gdje se dovoze u invalidskim kolicima. Na taj način se radi i na socijalizaciji a potom i uključivanju u radno-okupacione programe. U sklopu odjeljenja postoji prostorija za ove aktivnosti koje se odvijaju svakodnevno. U sklopu istog objekta (na prizemlju) nalazi se posebno odjeljenje za osobe oboljele od demencije gdje je kapacitet 16 ležajeva. Ovdje su smještene pokretne dementno oboljele osobe u konformnom, prilagođenom okruženju – sobe su dvokrevetne sa izlaskom na zajedničku terasu i pojedinačnim kupatilom u sklopu sobe. Trpezarija i dnevni boravak predstavljaju zajedničku cjelinu što omogućava dobro funkcionisanje na nivou grupe, a u sklopu odjeljenja nalazi se i veliko otvoreno dvorište za šetnju i razne okupacione programe.