slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

Noć mode za risanske seniore

dom starih1

Dan Doma starih u Risnu po peti put obilježen manifestacijom Noć mode. Kreacije crnogorskih modnih kreatorki Marine Banović i  Ane Kovačević prezentovalo 20 stanara ove ustanove.

NOĆ MODE ZA RISANSKE SENIORE

Dom starih „Grabovac” u Risnu najstarija je državna ustanova te vrste u Crnoj Gori. Od 1947. godine bavi se zbrinjavanjem starih, invalidnih i nemoćnih lica, a trenutno pruža usluge za 225 korisnika. Oni su  zbrinuti na odjeljenjima Palijativne njege (76), Demencije (19) i Psihogerijatrije (130 korisnika). Krajem 2020. započet je proces uključivanja ove ustanove u zdravstveni sistem Crne Gore, čime bi se stvorili uslovi za prevazilaženje problema nedostatka kadra.

Zaklonište siromaha kotorskih

„Zaklonište siromaha kotorskih”, koje su 24. aprila 1901. godine u Dobroti otvorile časne sestre reda „Sveti križ” zbrinjavalo je ljude svih vjeroispovjesti. U početku je pružalo usluge za 25 korisnika. Ovo prihvatilište smatra se začetkom današnjeg Doma starih u Risnu. ─ Matične knjige, odnosno spiskove korisnika Zakloništa od 1930. godine do 1941. godine, ovjeravale su opštinske vlasti. Za vrijeme italijanske okupacije to je radila i njihova gradska uprava, iza čega se može pretpostaviti da je ono bilo ozvaničeno i vjerovatno dobijalo materijalnu potporu ─ nalazimo u objašnjenju dostupnom na veb-sajtu ove ustanove[1].

U Domu starih modernizuje se pristup uslugama na način što je omogućeno elektronsko zakazivanje zdravstvenih pregleda, a vrši se i elektronsko propisivanje zdravstvenih recepata.

U planu je omogućavanje pristupa Elektronskoj apoteci, a u ovom trenutku ljekovi se nabavljaju iz budžeta Doma, posredstvom tendera. U ovu svrhu godišnje se utroši oko 30,000 evra, a Dom korisnicima obezbjeđuje i specijalizovani bolnički prevoz uz obaveznu pratnju od strane stručnog kadra.

Dom starih „Grabovac” angažuje 2 stalno zaposlena ljekara, a po potrebi angažuje još 7 ljekara specijalista. Korisnici mjesečno izdvajaju 400-750 evra na račun obezbjeđivanja usluga ove ustanove.

Ipak, nedostaje kadra

U ovom trenutku veliki problem predstavlja nedostatak medicinskog kadra u Domu starih. Po riječima menadžerke sistema kvaliteta ove ustanove mr Anđele Rašković, potrebno je povećati broj medicinskog osoblja za minimalno ¼. Ona navodi da iako su zarade povećane 20%, ipak su one znatno niže nego u zdravstvenim ustanovama, pa nije rijedak slučaj da osoblje Doma nastavlja radni angažman u nekoj od crnogorskih zdravstvenih ustanova. Planirano je da povećanjem zarada ovaj problem bude prevaziđen.

Pored neophodne svakodnevne uslužne i zdravstvene brige, u Domu starih naglašavaju da je korisnicima ne manje bitno obezbijediti kvalitetan kulturno-zabavni život i ponuditi aktivnosti kojim bi njihov ukupni doživljaj boravka bio optimizovan. Na raspolaganju su im programi radne i okupacione terapije, a najmanje dva puta godišnje organizuju se prodajne izložbe učesnika programa radne terapije. Interne priredbe, izleti, lutrije, rođendanske zabave, obilježavanje praznika, programi interakcije sa širom društvenom zajednicom, pogotovu sa Vrtićem i Osnovnom školom iz Risna, kao i brojni drugi programi čine  bogatu svakodnevnicu Doma.

Tradicionalno, na Dan ove ustanove, 1-og oktobra, u dvorištu Doma organizuje se i Noć mode. (1. oktobra se obilježava Dan Ustanove i Međunarodni dan starijih, dok se prethodnih godina Noć mode nije kalendarski vezivala za ove datume). Ove godine je po peti put organizovana ova korisnicima veoma draga manifestacija. Pistom je prošetalo 20 stanara Doma. Uz Opštinu, resorno ministarstvo i Ministarstvo zdravlja, Noć mode su podržali brojni sponzori, a u muzičkom dijelu programa nastupila je poznata crnogorska solistkinja Nina Žižić. Inicijatorka ovog dešavanja je Nataša Milosavljević Šćepanović.

Događaj kom se raduju 

U prisustvu predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja,  predstavnika  Opštine Kotor, brojnih gostiju i saradnika, Dan Doma starih u Risnu obilježen je revijom mode čiji su manekeni bili korisnici usluga ove ustanove. Njih 20 promovisalo je kreacije modnih kreatorki Marine Banović i Ane Kovačević.

U ime JU Dom starih „Grabovac” skup je pozdravila i vodila mr Anđela Rašković, menadžerka sistema kvaliteta ustanove. ─ Želim Vas podsjetiti da je jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije razbijanje predrasuda o Ustanovama koje se bave zbrinjavanjem odraslih i starih lica, kao što je naša – navela je ona.  Ističući da se zaposleni trude da raznolikim kulturnim i drugim sadržajima korisnicima Doma omoguće kvalitetno ispunjeno vrijeme, mr Rašković je podsjetila da se ovdje tradicionalno organizuju  svečanosti povodom obilježavanja 29. novembra, 1. maja, 21. maja, 13. jula, dočeka Nove godine, vjerskih praznika, umjetničkih izložbi, kao i jednodnevni izleti koji se realizuju širom države.

Dostupne su i Likovna, Muzička, Novinarska i Folklorna sekcija, a u pripremi je, po prvi put, i Sportska sekcija. Planirano je da, u cilju pružanja rekreacije i aktivnog starenja, rad ove sekcije vode  renomirani fitnes-treneri, kao i da se one održavaju dvaput sedmično.

Jedna mala porodica

─ Ovo je peta noć mode u Grabovcu i slavimo mali jubilej. Teško je bilo u vrijeme korone da je održimo i da u tom vremenu veselimo korisnike. Onda vam je jasno koliko je ovaj događaj ozbiljan da i u tom vremenu postoji i koliko se ovom događaju raduju korisnici ─ kazala je inicijatorka ovog događaja gđa Nataša Milosavljević Šćepanović.  Napominjući da korisnici Doma imaju na raspolaganju cijeli set sekcija, te da ovdje provode jako aktivnu starost, ne skrivajući poseban prijateljski odnos sa risanskim domom starih, gđa  Milosavljević Šćepanović je istakla da u ovoj ustanovi živi jedna mala porodica. ─ Nije poenta da oni budu svi budu dobro, u dobroj fizičkoj kondiciji. Poenta ovog događaja je da stvarno budu srećni i da pokažu, ukoliko stvarno žele i mogu, izađu na pistu i to i pokažu, kao što i jesu ─ istakla je ona.

Odjevne kombinacije, kreirane po želji manekena, bile su poklon od Doma za njih. Neprekidnim aplauzom od strane publike ispraćen je zahvalnosti i divljenja vrijedan poduhvat ovih neobičnih  manekena. — Podsjećam vas da je naš cilj da realizacijom ovakvih događaja pokažemo društvu da treća dob nema granice i obećavamo da ćemo biti dosljedni u tome — rekla je u završnici Noći mode menadžerka Rašković.

 — Za mene je ovo bilo posebno iskustvo. Znala sam da će biti ovako emotivno. Na kraju sam počela i da plačem — prokomentarisala je kreatorka Banović. Pored činjenice da su i u svakodnevnoj praksi njeni klijenti pripadnici treće dobi, ovo je za nju ipak bio poseban događaj. — Ovi modeli su rađeni od prirodnih tkanina, prilagođeni su za sezonu koja treba da dođe, a to je jesen/zima — objasnila je kreatorka. Vodeći se činjenicom da ova klijentela često upražnjava izlete i šetnju, ona je zaključila da je vrlo važno da odjeća bude ergonomična. — To znači da je upotrebnost na prvom mjestu, pa uz to i estetika. U tome i jeste suština estetike, da ono što radite, sem ergonomije, udobnosti, posebno za osobe koje su treće dobi, da im to sve bude ergonomično, da bude udobno, da se u tome dobro osjećaju — kazala je kreatorka Banović.

U ulozi modela

Mitar Đilas Prvi put smo u ulozi manekena, pa je to izazov za nas. Mi se trudimo da nadomjestimo sve. Imamo izlete, radionice, da bi nadomijestimo bar nešto od vremena koje nam je ostalo.

Milica Milinović:  Prvi put sam u ulozi manekenke. Izgleda da sam uspjela. Bilo je divno, pogotovu za „starosjedioce” Doma, jer su se oni toliko trudili da dođu.

Milorad Pešić:  To nam znači mnogo. Ovo nas diže iz mrtvih. Da mi je tatu da dignem da vidi da sam ja maneken ! To nikad u životu nijesam bio, ali situacija je takva.

Davorka Počanić:  Moja majka je 12 godina bila manekenka u jednom Perastu. Ja sam to naslijedila od nje, a onda uz ritam muzike, malo me ponijelo.

Najava novih projekata

Prema riječima direktora Doma starih „Grabovac”, g. Srđana Dragomanovića, uskoro se očekuje potpisivanje ugovora vrijednog oko 8 miliona evra. On podrazumijeva uklanjanje i izgradnju novog objekta. Planirano je da to bude objekat na nivou hotela sa zvjezdice gdje će biti 40 jednokreventnih soba i 4 dvokrevetna apartmana za bračne parove. Sve sobe će imati pogled na more i to bi, kako je objašnjeno, bila klasična gerijatrija. — To je mjesto za one koji su svjesni, orijentisani, i očuvani, koji vole da uz neku malo veću sigurnost i zdravstvenu njegu provedu svoju starost i, da kažem, posljednje godine, a možda i decenije života — rekao je on.

Uz podsjećanje da je nedavno otvoren Dnevni boravak u Škaljarima, te da se počelo s gerontoprogramom, direktor Doma starih naveo je i da je započeta odlična saradnja s Opštinom Kotor,  a da uz resorno Ministarstvo rada i socijalno staranje, ova ustanova odnedavno ima i podršku Ministarstva zdravlja.  — Juče smo dr Damir Adrović i ja bili gosti Devetog sajma medicine gdje smo izložili ono što radi Grabovac, i jedino Grabovac radi na nivou Crne Gore palijativnu njegu. Tu smo se složili  i mislimo da je vrijeme da Grabovac postane palijativni centar  — rečeno je ovom prilikom.

Najavljena je i realizacija projekta  „Hospisa”. — To je, na žalost, za one pacijente kojima više nema lijeka i zauzima se bolnički krevet, a kod kuće nema uslova za liječenje takvih. To je bukvalno da obezbijedimo tim pacijentima, korisnicima, našim sugrađanima dostojanstven način da odu na neko drugo mjesto — rekao je direktor   Dragomanović.

Uz pozitivne ocjene o realizaciji Noći mode, on je nabrojio i niz predstojećih događaja koji će biti organizovani u Domu starih. Prvi sljedeći je 29. novembar, potom Novogodišnje veče, uručenje novogodišnjih paketića, očekuje se i gostovanje KIC Pop hora, poslije toga Pozdrav proljeću, proslava  21-og maja, 13-og jula, Program plaže… Uporedo s najavljenim programima realizovaće se projekti  Novinarske, Muzičke, Likovne i Folklorne sekcije, a uskoro kreće sa radom i Sportska fitnes sekcija.

Sl.: „Doživjeti stotu, Vladimir Žderić, Glas Grabovca,  2019, br. 8, str. 1

Anita Đurović

Preuzeto sa:  https://medicalcg.me/noc-mode-za-risanske-seniore/