slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

DRAGOMANOVIĆ: U GRABOVCU 225 KORISNIKA, USKORO POČETAK IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA GERIJATRIJE

1715689778 IMG 4118

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U Domu starih „Grabovac“ trenutno je smješteno 225 korisnika o kojima brine 130 zaposlenih, saopštio je Radio Kotoru direktor ustanove, Srđan Dragomanović.

Navodi da su kapaciteti Doma popunjeni.

„Moguće da ima pet, šest kreveta, međutim po zakonu i pravilnicima, njih moramo čuvati radi polne strukture. Naime, desi da imamo slobodno mjesto u ženskoj sobi, a da nemamo ženskog kandidata da uđe u Dom“, kazao je Dragomanović.

Očekuje se, najavljuje, da radovi na izgradnji novog objekta Odjeljenja gerijatrije, površine 3.400 m2, počnu ovog mjeseca.

„Postojeći objekat, čiji je rok upotrebe prošao i koji smo prošle godine ispraznili, upravo treba da se ruši“, pojašnjava on, te precizira da će objekat imati 41 jednokrevetnih soba i šest apartmana za bračne parove.

Ukupna visina investicije, navodi, iznosi 6,54 miliona eura, od čega će 4,5 miliona eura biti obezbijeđeno preko KFW banke, kroz projekat energentske efikasnosti, kroz treći poziv, a ostatak će da finansira Vlada Crne Gore.

Radovi bi trebali biti okončani za18 mjeseci od početka izvođenja.

Govoreći o cijeni boravka korisnika u Domu na mjesečnom nivou, Dragomanović kaže da ista zavisi od kategorije.

„Tu su kategorije u odnosu na stepene podrške. Shodno pravilniku imamo četiri stepena podrške. Što je veći stepen podrške, to je manja cijena koštanja, ali generalno se cijene kreću od 400 do 650 eura mjesečno. Za korisnike koji nemaju svoja primanja, plaća Država, dok za one koji imaju manja primanja od potrebnog iznosa koštanja boravka, Država dotira do pune cijene“, pojašnjava Dragomanović.  

Ističući dobru saradnju sa resornim ministarstvom i Opštinom Kotor, apostrofira problem odliva medicinskog kadra, te potrebu da se on više uvaži kroz povećanje naknada zarada.

„Na taj način ne bi bilo odliva, jer često idu iz naše ustanove, gdje su vrlo teški uslovi rada, pošto nam često dolaze i korisnici o kojima više ne može ni bolnica, a ni rodbina da brine. Vrlo je težak rad medicinskog kadra i u tom smislu odlazi u zdravstvene ustanove na lakši rad i malo veću naknadu zarade. Tu gledamo da se upodobimo, izjednačimo, jer svojevremeno, do prije 15-tak godina, za 15 posto je bila veća naknada medicinskog kadra u Domovima starih nego u zdravstvenom sektoru“, pojašnjava naš sagovornik.

Upitan da li su porodice zainteresovane za svoje bližnje koji su smješteni u risanskom Domu, kaže da je to individualno.

„Mislim da je to do kućnog vaspitanja, ono što su roditelji naučili dijete do pete ili sedme godine života. Ima pojedinaca koji na dnevnom nivou posjećuju svoje roditelje, a ima onih koji ne dođu jednom godišnje. Mi smo na kraju tu da to nadomjestimo koliko možemo. Trudimo se, često i uspijemo, ali rod je rod“, zaključuje Dragomanović.  

Preuzeto sa: DRAGOMANOVIĆ: U GRABOVCU 225 KORISNIKA, USKORO POČETAK IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA GERIJATRIJE - Radio Kotor

Posjetioci

Montenegro 73.1% Montenegro
Serbia 8.2% Serbia
United States of America 5.4% United States of America

Broj zemalja:

64

Ukupno posjeta:
912106
Danas: 19
Ove nedelje: 106
Ovog mjeseca: 424

Pratite nas na:

youtube Instagram icon  facebook