slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

U Dnevnom boravku u Kotoru, ugostili smo učenike JU Osnovna škola Narodni heroj Savo Ilić, koji su u okviru "Dana dobrih djela" odlučili da nas posjete.

Pripremili su recitacije, skečeve, crteže, zagonetke, pantomime.

Mame su napravile slane i slatke poslastice za sve korisnike Dnevnog boravka.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo učesnicima i organizatorima ove divne akcije i pozdravljamo svaku narednu.

 

1713429057 img 3861 1 i 960x600

Shodno juče potpisanom sporazumu između JU Dom starih „Grabovac“ i Opštine Kotor u oblasti organizacije rada usluge već postojećeg dnevnog boravka za dementna lica u okviru Doma starih,od danas je za njegove korisnike ta usluga besplatna.

U skladu sa Strategijom razvoja socijalne zaštite, Dom starih Grabovac je još 2019.godine izgradio i licencirao multisenzornu salu i baštu, ukupne kvadrature 360m2 i iste opremio najsavremenijom opremom za rad sa dementnim osobama i u opremanje ovog prostora uložio 65.000 eura.Navedeni boravak je namjenjen pokretnim osobama oboljelim od demencije. Stručni radnik - psiholog i tri saradnika, pružaju uslugu psihosocijalne podrške i zdravstvene njege, dok kuhinja obezbjeđuje dva obroka i užinu.

1713429055 img 3862

Direktor Doma starih „ Grabovac“ Srđan Dragomanović kazao je da je upotpunjujući ovu uslugu i čineći istu dostupnijom, JU Dom starih Grabovac je opredijelio 70.000 eura za nabavku minibusa, dok se Opština potpisanim sporazumom obavezala na naknadu stvarnih troškova goriva i amortizacije vozila kao i plate vozača.

- Koncept je zamišljen da u periodu od 07 do 08 časova ujutro vozilo sa pratnjom prihvata korisnika sa kućnog praga, dovozi do Dnevnog boravka u Risnu i u popodnevnim časovima u periodu od 17 do 18 časova dovozi do kuće.Bitno je napomenuti da je potpisivanjem ovog sporazuma usluga potpuno besplatna kao i to da zainteresovani građani, sa teritorije opštine Kotor,svoje pravo mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva JU Centar za socijalni rad Kotor - kazao je Dragomanović.

1713429054 img 3863

Preuzeto sa: Dnevni boravak za dementna lica u Risnu od danas besplatan (pobjeda.me)

1713352702 Foto 2 of 3

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i Srđan Dragomanović, direktor Doma starih „Grabovac” iz Risna, potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti organizacije rada usluge dnevnog boravka za dementna lica.

Sporazumom je predviđena saradnja u oblasti socijalne zaštite, s ciljem stvaranja uslova za nesmetano funkcionisanje dnevnog boravka za dementna lica u okviru adaptiranog prostora Doma starih „Grabovac“. Ova usluga za sve njegove korisnike biće besplatna.

Dom starih „Grabovac“ obezbijediće kombi vozilo za prevoz i preuzeti cjelokupnu realizaciju usluge dnevnog boravka, troškove hrane, medicinske njege i psihosocijalne podrške za dementna lica, dok će Opština Kotor za potrebe nesmetanog funkcionisanja dnevnog boravka finansirati troškove prevoza za korisnike dnevnog boravka od mjesta stanovanja do Doma starih u Risnu, kao i troškove amortizacije, utrošenog goriva te zaradu vozača.

Pokretanjem dnevnog boravka za dementna lica potvrđena je kvalitetna saradnja Opštine Kotor i Doma starih „Grabovac“ na unapređenju usluga socijalne zaštite namijenjene starijim licima, koja se uz geronto program ogleda i kroz uspješan rad dnevnog boravka za starija i lica sa invaliditetom u Škaljarima.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Tatjana Kriještorac, kao i šefica Sektora vaninstitucionalne njege Doma starih „Grabovac“ Katarina Ćoso te Milica Tomović, rukovoditeljka opštinskog Odjeljenja za socijalnu i dječiju zaštitu, brigu o mladima i ranjivim društvenim grupama.

Preuzeto sa: OPŠTINA KOTOR I DOM STARIH „GRABOVAC“ ZAJEDNIČKI POKREĆU DNEVNI BORAVAK ZA DEMENTNA LICA U RISNU | Opstina Kotor

Ugovor o izvođenju rekonstrukcije Doma starih "Grabovac" u Risnu potpisali su danas ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor kompanije RAMEL Marinko Radulović. Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.566.184 eura, a rok za završetak je 547 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Planirani početak radova je maj 2024. godine.

mujo 597x900

Obnova Doma starih koštaće više od 6,5 miliona eura: Sa potpisivanja ugovora (Foto: gov.me)

Kako navode u saopštenju Ministarstva, projektom je planirano i rušenje postojećeg montažnog objekta izgrađenog 1973. godine i izgradnja novog, ukupne bruto površine 3.403 m2, za smještaj ukupno 52 korisnika.

Prema riječima ministra Mujovića, projekat nije poklon Domu starih u Risnu, jer su njegovi korisnici, svojim životima i davanjem Crnoj Gori, to zavrijedili i zaradili.

"Ovo je način da im se kao društvo odužimo i pokažemo inkluzivan odnos prema onima koji su to zaslužili, ugrađujući svoj životni i radni vijek u razvoj Crne Gore", kazao je Mujović.

On je istakao i da je ovo jasna poruka da 44. Vlada Crne Gore posebno vodi računa o socijalno ugroženim, starim i nemoćnim licima, kojima je potrebna pažnja i pomoć.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je kazala da joj je posebno čast i zadovoljstvo što je danas potpisan ugovor koji za resor kojim rukovodi ima veliki značaj.

"U određenoj mjeri sam emotivna i želim da istaknem da je ovo projekat o kojem se priča dugo godina, čak od 2016. godine. Izgradnja jednog ovakvog objekta šalje pozitivnu poruku da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore brinu o starijima na način kako su obećali, odnosno da će im obezbijediti dostojanstveno starenje u punom smislu te riječi. Naši stariji sugrađani koji se odluče za takav vid smještaja moći će da imaju sve benefite koje bi imali i u svojoj porodici", navela je Nišić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dodala je, radiće na cijelom sistemu deinstitucionalizacije, stvaranju malih kućnih zajednica, pomoć u kući, kako bi na kraju tradicionalno i lijepo crnogorsko društvo uveli u jedan evropski sistem gdje će oni koji zaista budu željeli moći da prime punu njegu i u svojim domovima.

"Za naše starije koji se odluče za institucionalni smještaj, uradićemo da u njima imaju najadekvatnije i najbolje uslove", kazala je Nišić.

Direktor Doma starih Srđan Dragomanović je kazao da očekuje da će za nekih 18 mjeseci kad je predviđen završetak radova, svi u Crnoj Gori imati objekat koji je reprezentativan na nivou Crne Gore i Evropske unije.

"Dom starih 'Grabovac' u Risnu postoji 77 godina i ona medicinska, zdravstvena njega i psihosocijalna podrška po kojoj smo čuveni u regionu, izgradnjom jednog ovakvog objekta će doći do punog izražaja iz razloga što ćemo sigurno biti jedan od najreprezentativnijih domova starih u regionu i Evropi", istakao je Dragomanović.

Projekat se finansira iz kredita Njemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 45 miliona eura i granta od strane Evropske unije u iznosu od 4,7 miliona eura. Dodatno, Vlada Crne Gore je obezbijedila 10 miliona eura kako bi pojačala obuhvat korisnika i povećala kvalitet projekta.

Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, za koje se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, a koje su proizašle iz EU direktiva.

Osim navedenog, smatra se da će postizanje cilja projekta doprinijeti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju planiranog nacionalno određenog doprinosa (INDC/ PNOD). Takođe, očekuje se i pozitivan uticaj na upošljavanje domaćih građevinskih i konsultantskih firmi, što treba da doprinese održavanju kontinuiteta njihovih prihoda, kao i očuvanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta.

Za implementaciju projekta zaduženo je Ministarstvo energetire i rudarstva, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija i Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za državnu imovinu.

Preuzeto sa: Rekonstrukcija Doma starih u Risnu počinje u maju :: Društvo :: RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis

U prostorijama Dnevnog boravka organizovali smo koktel i uručili zahvalnice, kao znak pažnje za iniciranje ideje "Martovskog kabarea" i prikupljanja značajnih sredstava za rad Dnevnog boravka, kao i za kupovinu opreme za fizikalnu terapiju.

Pored korisnika Dnevnog boravka i učesnika "Martovskog kabarea", druženju su prisustvovali predsjednik Opština Kotor Vladimir Jokić, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, kao i direktorica KC Nikola Đurković Radmila Radulović.

1712152917 DB 17 of 17

Povodom donacije koju je Opština Kotor uputila Dnevnom boravku za starija i lica sa invaliditetom za kupovinu odgovarajuće opreme za fizikalnu terapiju, kao i donatorskog kulturnog događaja „Martovski kabare“, danas je u ovom centru upriličeno druženje u znak zahvalnosti na kontinuiranoj podršci lokalne samouprave.

Druženje u Škaljarima organizovala je koordinatorka Dnevnog boravka za starija i lica sa invaliditetom Katarina Ćoso, a pored korisnika centra i učesnika „Martovskog kabarea“, ovom događaju prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, direktor Doma starih „Grabovac“ Srđan Dragomanović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, kao i Radmila Radulović, direktorica Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Direktor Doma starih „Grabovac“ Srđan Dragomanović, govoreći na ovom druženju, istakao je zadovoljstvo radom centra, uputivši zahvalnost Opštini Kotor na značajnoj podršci. Izrazio je zadovoljstvo interesovanjem starijih sugrađana i naglasio kako kotorski Dnevni boravak za starija i lica sa invaliditetom kvalitetom rada i sadržajima prevazilazi okvire Crne Gore.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, nakon druženja sa korisnicima, poručio je kako će Opština Kotor i u narednom periodu podržati inicijative koje se odnose na poboljšanje uslova i sadržaja ovog centra, ali i istakao odlučnost Opštine Kotor da otvori još dnevnih boravaka za sugrađane treće životne dobi.

Na ovom događaju uručene su zahvalnice učesnicima „Martovskog kabarea“, a program je muzičkim nastupom upotpunila Isidora Nikolić.

Preuzeto sa: KORISNICI DNEVNOG BORAVKA ZA STARIJA LICA ZAHVALILI OPŠTINI KOTOR NA PODRŠCI | Opstina Kotor

Zahvaljujemo se Opštini Kotor na značajnoj donaciji  za fizioterapiju u vrijednosti od 800€, koja će umnogome olakšati rad našim fizioterapeutima, a korisnicima poboljšati fizičko zdravlje.

Ilko nas je vratio daleko u prošlost Bokeljskih noći i prisjetio kako su se nekada pripremali za “Feštu nad feštama”.

„Izložbu sam podijelio u tri dijela, stare fotografije koje sam našao na šufitu, koje su bile povod za ovu izložbu kako bi ih otrgao od zaborava, zatim fotografije mojih kreacija u proteklih 60 godina koliko učestvujem na Bokeljskim noćima, a treći dio su kreacije mojih prijatelja koji su zadnjih desetak godina osvajali nagrade“ – kazao je Marović.

Izložba će biti otvorena do 29.03.